Wat is een beeldconcept?

Een beeldconcept bevat de beeldtaal waarmee je jouw verhaal vertelt en sfeer neerzet een belangrijk onderdeel van de visuele identiteit én communicatie van je merk. Een beeldconcept is een richtlijn (of meerdere richtlijnen) voor het soort beeld dat bij jouw merk past. Het is het ideale beeld dat je dus als merk wilt gaan creëren en gebruiken. Het beschrijft en verbeeldt de kaders voor bijvoorbeeld de fotografie, illustraties, iconen en animaties. Op verschillende niveaus: van mens tot product. Maak je gebruik van modellen of fotografeer je een in realistische situatie? En kijken deze modellen dan in de camera of zijn ze juist druk bezig? Schets je het product of teken je het juist heel gedetailleerd? Ga zo maar door. Het is een uitgangspunt voor het beeld dat je verhaal versterkt en voor meerdere doeleinden kan worden gebruikt. Van social & web content tot online en offline campagnes.

Waarom is een beeldconcept belangrijk?

Een sterk beeldconcept draagt bij aan (en versterkt) een consistente en een eigen merkbeleving. Een onderscheidende en aantrekkelijke beeldstijl zorgt ervoor dat je opvalt tussen al die anderen en de doelgroep je altijd herkent. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. De eerste indruk die mensen van jouw merk krijgen wordt voornamelijk bepaald door de visuals die je gebruikt. Daarom moet de beeldtaal van jouw merk gewoon on point zijn.Daarnaast inspireert en stuurt een sterk beeldconcept in alle toekomstige keuzes die moeten worden gemaakt op het gebied van de beeldtaal van jouw merk. Daarom is het heel belangrijk om een ijzersterk, duidelijk en inspirerend beeldconcept te hebben. Zo kunnen keuzes gemakkelijk en efficiënt kunnen worden gemaakt.

Hoe kom je tot een goed beeldconcept?

Het creëren van een beeldconcept bestaat concreet uit het beschrijven en verbeelden van kaders voor het soort beeld dat past bij jouw merk. Allereerst inventariseer je waarvoor je het beeld nodig. Hoe ga je het inzetten? En wat moet het beeld overbrengen?. Aan de hand van het merkconcept en merkverhaal creëer je het achterliggende idee dat het beeld zou moeten overbrengen. Daarna creëer je een moodboard voor de beeldtaal waarin een duidelijk sfeer wordt overgebracht en waarin je de merkessentie probeert te vangen in beeld. Hierin is het heel belangrijk dat je durft te kiezen zodat het idee scherp en visueel vertelt wordt. Wanneer het concept staat en de eerste beelden zijn gemaakt, wordt het concept aangevuld met echt beeld zodat het idee hierin steeds concreter en duidelijker wordt.