Wat is een merkverhaal?

Een merkverhaal, ook wel brand story of corporate story genoemd, is het verhaal van jouw merk. Het beschrijft de kern van waarom je doet wat je doet. Op zo’n manier in woorden gevat dat het echt binnenkomt bij mensen. Je leest het al; een goed merkverhaal is veel meer dan ‘een leuk verhaaltje voor op je website’. Het is dé communicatieve vertaling van jouw merkidentiteit en merkconcept: de reden waarom jouw merk bestaat en wat je wilt bijdragen aan de wereld. Het is is het vertrekpunt van je communicatie. Dat maakt een merkverhaal tot een belangrijk onderdeel van je merk.Een goed merkverhaal neemt je mee in de belevingswereld van je merk en brengt precies over waar je merk voor staat. Dat komt heel precies. Elk woord telt. Door zorgvuldig met woorden te spelen geef je niet alleen de juiste boodschap, maar ook de juiste energie en een eigen tone of voice mee aan het geheel. Het maakt je merk herkenbaar.

Waarom is een merkverhaal belangrijk?

Mensen vertellen elkaar van nature verhalen. Het is de allerbeste manier om informatie over te brengen. Verhalen helpen mensen om elkaar en de wereld te begrijpen. Ze zetten aan tot nadenken en daarmee vormen ze een belangrijk bron van inspiratie. Bovendien onthouden mensen verhalen veel gemakkelijker dan complexe opsommingen en moeilijke stukken. Met een ijzersterk merkverhaal bereik je niet alleen de juiste mensen (jouw doelgroep), nog belangrijker: het vormt de bron voor alle verhalen die je gaat creëren en vertellen en is je houvast voor alles wat je doet. Bovendien straalt een goed verhaal kracht uit: je laat zien dat je weet waar je het over hebt.Een sterk merkverhaal is de communicatieve basis voor alles dat jouw merk uitdraagt. Van campagnes tot content en van lezingen tot events. En niet alleen extern; ook intern is een goede brand story van onschatbare waarde. Het maakt tenslotte duidelijk waar je als team voor staat en het zorgt ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op wijzen. Essentieel voor de teamspirit!

Hoe kom je tot een goed merkverhaal?

Je merkverhaal is een belangrijk onderdeel van je merkconcept (waar ook je merknaam, merkbelofte en merkpropositie onder vallen). Deze wordt ontwikkeld nadat de merkidentiteit en merkpositionering is ontwikkeld door onze strategen. Pas dan weet je tenslotte waar het merkconcept en merkverhaal aan moeten bijdragen.Je merkverhaal wordt gecreëerd door onze concepters en copywriters. Stuk voor stuk creatieven met een passie voor woorden en talent voor het schrijven van verhalen. Zij verkennen naar aanleiding van de positionering meerdere conceptrichtingen, want vaak is er binnen de merkidentiteit en merkpositionering op het gebied van verwoording nog veel mogelijk. De volgende stap is het volledig uitwerken van een definitief gekozen verhaalrichting. Deze passen we aan totdat het exact de juiste woorden en energie bevat. Jouw merkverhaal, op z’n best.